Завърнал се от Америка българин гледа за първи път „Къпането на зетьове“ в Кошарица (+ Фотогалерия)

Главна категория: Новини
Посещения: 4387

i1Датата 7-ми януари в Кошарица се свързва не само с Ивановден, но и с традиционното „Къпане на зетьове“. Традицията повелява на тази дата да бъдат изкъпани за здраве задомилите се мъже от селото, както и тези, които са взели моми от Кошарица през предходната година.

В последните години все по-често се случва в импровизирания гьол да влизат местни момчета, които уважават традицията, както и коледари. Случвало се е и кметът Павел Павлов да влезе в студената води. Случи се и днес.

Той бе един от четиримата, който пожела да участва в ритуала - в името на неговото съхранение. С него бе и началникът на БКС-Свети Влас Мариан Стоянов, а пътьом към гьола се присъединиха още двама младежи от Кошарица, които подкрепиха продължението на традицията. Ритуалът си имаше и фолклорна украса, като за целта двама музиканти съпровождаха желаещите да се изкъпят за здраве.

i7„За мен е нещо ново, не съм виждал подобна традиция. От друга страна кметът Павел Павлов ми е приятел от много години. Той е не само кмет, той е и месия. Много хубав ритуал, който се радвам, че е издържал проверката на времето.“, заяви за нашия сайт Иван Джонджоров, завърнал се от Америка българин, който е сред новодомците в Кошарица.

Любопитното тази година бе, че един от участниците влезе във водата с приятелката си, което със сигурност не се е случвало в последните десетина години от провеждането на традицията. 

i9„Много трудно става всяка година, за съжаление, но не ни липсва мотивация. Когато нямаме избор, се налага да участвам и аз. За догодина мислим да сменим ритуала, да го променим, обмислям дори едно ново място за провеждане. Аз се къпя за здравето на всички хора в Кошарица.

Представителят на БКС-Свети Влас също участва в ритуала, за което му благодаря. Той прие идеята присърце. Станиникът от групата на коледарите също участва, както и още едно момче, което изяви желание.

Оптимист съм за бъдещето на този празник. Ритуалът съществува от незнайни години, минимум от 50 години. През годините атмосферните условия никога не са били пречка. Благодаря на всички хора, които дойдоха да подкрепят празника.“, заяви за Melnicata.com Павел Павлов, кмет на Кошарица.

i2i3

 

i10i8i4i6

i12

i16i15i13i14

i17i18i11